Gå til innhold

Likestilling eller likebehandling?


Anbefalte innlegg

Har altid irritert meg over de som hevder at likestilling handler om lik mulig fordeling, ettersom jeg har hatt inntrykket av at likestilling skal handle om like muligheter og lik behandling. Men det er vanlig praksis at liketilling handler om å fordele det meste likt mulig på bakgrunn av kjønn.

 

Så var jeg inne på Wikipedia, og der er faktisk likestilling definert slik som det jeg mener (eller mente) er feil. Men når jeg tenker meg om, så er det jo slik likestilling fungerer idag.

 

Likestilling:

Likestilling er den ideologiske ideen om at begge kjønn skal ha lik stilling i samfunnet. Dette innebærer bla. at:

 

Begge kjønn skal være representert omtrent likt i alle yrker

Begge kjønn skal være representert likt i alle maktsentra som f.eks. regjering, storting, bedriftsstyrer og utvalg.

 

For å oppnå likestilling er det vanlig å benytte kvotering. Dette innebærer at en velger en mindre kvalifisert kandidat fra det underrepresenterte kjønnet fremfor den beste kandidaten uansett kjønn. Man prioriterer altså likestilling fremfor likebehandling.

 

Hentet fra «http://no.wikipedia.org/wiki/Likestilling»

 

Så sjekket jeg opp likebehandling, som er følgende:

 

Likebehandling er den ideologiske ideen om at alle, uansett kjønn, bakgrunn eller etnisitet, skal ha samme muligheter og behandles likt. Dette innebærer bla. at:

 

Det er ikke mulighet til å diskriminere personer basert på kjønn, bakgrunn eller etnisitet.

Ved ansettelser skal den kandidaten med de beste kvalifikasjonene foretrukkes, uansett kjønn, bakgrunn eller etnisitet på kandidaten.

Les også om likestilling, som i mange tilfeller kan være det stikk motsatte av likebehandling.

 

Så, hvis vi skal ta utgangspunktet i de to definisjonene, hva er best i samfunnet? Å basere det mest mulig på likebehandling eller likestilling?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fryktelig enig i det darkfish skriver. Kvinner og menn er ulike. Vi tenker forskjellig, vi prioriterer annerledes og vi setter oss forskjellige mål, osv. Det er ikke, og det bør aldri være, et spørsmål om kjønn, men om kompetanse, erfaring og/eller prestasjoner. :)

Lenke til kommentar

Feminisme var en gang i tiden noe som ble brukt til å slå ihjel mannssjåvinisme, og det var bra og vel. I dag fremstår feminismen mer og mer som et instrument for en selekt gruppe kvinner som ikke er riktig kvalifiserte men føler de fortjener noe uten tanke på kvalifikasjoner. Altså at de har rett på ting fordi de er kvinner. En slags femifascisme, med andre ord.

 

La oss si det slik:

-Ti konsernsjefstillinger blir utlyst i løpet av et år

-Det finnes hundre søkere, nittisyv av dem er menn

 

Mener noen der ute da at det er riktig at fem av disse stillingene da skal tilfalle kvinner? Fordi de er kvinner? Når det ofte ikke engang er nok kvinnelige søkende til å fylle disse stillingene?

Lenke til kommentar

Men hvorfor er det da slik i dagens samfunn at det er politisk ukorrekt å være imot likestilling? Så vidt meg bekjent er kun FRP det partiet som er mot likestillingsloven. Flere partier ønsker til og med en stryking av denne loven og et parti som AP går nå ut og proklamerer at de har innført full likestilling med 50/50 fordeling.

 

Slik jeg ser det er ikke likestilling noe annet enn en form for diskriminering med loven i hånd, den medfører en kvalitetssenking og gir en hel gruppe mennesker en fordel overfor det andre bare på bakgrunn av hva de har, eller ikke har, hengende mellom bena.

 

Er dette en effekt av at de fleste med makten vokste opp i en tid med mye diskriminering av spesielt kvinner, eller ser de noe de som er imot likestilling ikke ser? :hmm:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...