Gå til innhold
  
      
  
  
      
  
  • blogginnlegg
    1
  • kommentarer
    0
  • visninger
    33 302

asd


Sigmund N

12 834 visninger

Debbatartikel

Det kan være vanskelig å bestemme seg for om man vil konfirmeres eller ikke, og om man eventuelt skal gjøre det kirkelig eller humanistisk. Foreldre, slekt og venner vil gjerne si sin mening , men det er du som skal ta valget. Det er helt frivillig om man vil konfirmere seg eller ikke. Omtrent 85 % av alle 15-åringer i Norge velger å konfirmere seg. I overkant av 17 % av disse velger Humanistisk Konfirmasjon, resten velger den kirkelige varianten.

Konfirmasjon for gamle dager

Konfirmasjon er en skikk som ble innført i Norge på 1700-tallet. Alle konfirmanter sto kirkelig, da det ikke fantes noe borgerlig alternativ den gang. Konfirmasjonen ble innført i Norge som alminnelig ordning fra 13. januar 1736, og var da obligatorisk for alle. På konfirmasjonsdagen foretok presten en muntlig høring av konfirmanten på kirkegulvet. Det var faktisk så strengt at dersom man ikke hadde møtt til konfirmasjon innen man hadde fylt 19 år, kunne man bli straffet med tukthus eller gapestokk. I 1759 kom loven om at alle konfirmanter med familie skulle gå til nattverd søndagen etter konfirmasjonen.

Konfirmasjon i dag

I dag er det helt frivilig om man vil konfirmere seg, og siden 1950 har vi hatt et borgerlig alternativ til kristen konfirmasjon. Konfirmasjonstradisjonen står fremdeles ganske sterkt i Norge, også sterkere enn i våre naboland Sverige og Danmark. Konfirmasjon er en gammel tradisjon for å markere overgangen fra barn til voksen. I dag er kanskje konfirmasjonen mer en anledning til å samle familie og slekt til en seremoni og en hyggelig feiring av konfirmanten, enn en konkret overgang til de voksnes verden. Konfirmasjonstiden skal hjelpe til med å støtte og styrke ungdom på veien mot et voksent liv.

Ordet "konfirmasjon"

kommer fra latin ( confirmatio ) og betyr stadfestelse, bekreftelse eller styrkelse. Kirken bruker konfirmasjon i betydningen bekreftelse av dåpen. Human-Etisk Forbund bygger ordet konfirmasjon på det latinske verbet " confirmare " som betyr å støtte og styrke. Går man til Cappelens latinske ordbok, finner man at ordene confirmatio og confirmare begge kommer fra ordet confirmate, som kan bety både stadfestelse, bekreftelse, styrkelse og å støtte og styrke. Både kirken og Human-Etisk Forbund bygger altså sin konfirmasjon på det samme latinske ordet.

0 kommentarer


Anbefalte kommentarer

Det er ingen kommentarer å vise.

×
×
  • Opprett ny...