Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

Marsans Blog

  • blogginnlegg
    2
  • kommentarer
    2
  • visninger
    9 373

Vendepunk eller Maktdemonstrasjon


Gjest

482 visninger

Yehello!Tenkte jeg skulle lage et inlegg i bloggen om det som skjer om operativsystemer for tiden. Operativsystemer for datamaskiner gir mer å mer støtte for IKT programmer som gjør det mulig å kommunisere med andre personer på internett. 30. januar kom det et nytt system; Windows Vista. Spørsmålet er om Microsoft som er hjernen bak systemet har kommet til et vendepunkt der monopoltendensene er i ferd med å snu slik at andre systemer kommer på banen? eller om dette er enda en maktdemonstrasjon der de viser at de fortsatt kan lage gode systemer for vanlige brukere? Jeg vil også prøve Windows Vista opp imot dets motpol og allerede eksisterende system.Windowsmotpol:Den største motpolen og konkurenten til windows vista er Linux som også er et operativsystem for datamaskiner. Det som er spesielt med Linux er at det er gratis og kan kopieres videre:

Linux is a prominent example of free software and of open source development. Its underlying source code is available for anyone to use, modify, and redistribute freely, and in some instances the entire operating system consists of free/open source software.
Linux var opprinnelig laget av de vi kaller "hackere", disse var personer som så et eget behov for programmvare og laget det for seg selv. Man delte programmene/operativsystemene seg imellom i en tett vennekrets eller på universitetet. I dag har dette utviklet seg en del bort fra dette gutteromet der folk satt å kodet. Det er større bedrifter som gir ut systemene men tar likevell ikke betalt for utgivelsene, men tilbyr telefonstøtte som man selvsagt må betale litt for. Dagens mest populære linuxsystem er ubuntu, fedora, openSUSE.Priser:Det som er veldig avgjørende for Microsoft er å selge nok lisenser til vista slik at de fortsatt kan tjene penger. Vista kostet anslagsvis $10 milliarder dollar og hadde 10.000 arbeidere på saken (kilde). Denne kostnade vil man sikkert ta igjenn i form av salg av lisenser men det er veldig mye penger det er snakk om. Linux er på den andre siden gratis, men har i å for seg ikke like mange arbeidere bak sine utgivelser. Dette gjør at man kan stille spørsmålstegn ved koden og om hvor god den er skrevet. Jeg tror noe av dette er grunnen til at folk ikke kaster seg ut i Linuxverdenen. En annen grunn til at ikke linux er så utbredt er fordi Windows kommer forinnstallert på de fleste datamaskinpakkene som blir solgt på markedet nå til dags. Dette gjør at maskiner som blir solgt er ca 850,- KR dyrere (kilde). Dette har også gjort til at mange brukere har blitt "flasket" opp med Microsoft sine systemer og kjenner ikke til noe annet. WIndows Vista koster anslagsvis ca 2,250,-KR for den norske fullversonen av hjemmepakken (kilde). Prisen vil selvsagt variere ettersom Vista kommer i mange forskjellige versoner. Spørsmålet man kan stille seg selv er om man virkelig vil invistere så mye penger for å få det nyeste operativsystemet?Eye Candy:Dette med operativsystemer og "Eye Candy" er en trend som stadig blir viktigere for folk og spesielt "kidsa". Eye candy er effekter i vindusrammer og måten man kan minimere vinduer på. Operativsystemet som kanskje har flest slike funksjoner er Mac OSX men det vil jeg ikke gå innpå ettersom OSX enda ikke har sluppet system for PC. Windows Vista har også satset på Eye candy. Dette heter Aero og gir gjennomsiktige vinduer og vindusrammer. Også en programswitcher (alt+tab) som er kjennt fra tidligere OS`er fra Microsoft. Denne switchern gir deg en liste i 3d hvilke vindu du har opp. Dette Aero programmet kan sees som et trekkplaster der man vil selge fler lisenser på grunn av utseende. (OBS! Aero kommer ikke med alle de forskjellige versonene av Vista). Linuxsystemene har også Eye Candy. Programmet som kjører eye candy i linux heter Beryl . Dette programmet er selfølgelig gratis, og effektene er i flertall enn det Vista`s Aero kan stille med. Dette med eye candy er stadig i utvikling, og blir mer og mer ettertraktet. Med Vista må du betale mer for å få Aero mens Beryl for Linux er gratis.*
*
Maskinvare krav:Dette er avgjørende for hvor mye Vista kan selge. Mange brukere må kjøpe ny hardware(datadeler,ny maskin) for i det hele tatt få systemet til å starte/kjøre. Vista trenger minimum 1Ghz prosessor, 1GB RAM, DX9, 128 MB RAM skjermkort og 15GB lagringskapasitet (kilde). Dette er veldig høye krav i forskjell til windows XP som kjører på de fleste PC`er i dag. Hvis vi tar Ubuntu som er et Linuxsystem så krever det veldig mye mindre: 192MB RAM og 3GB med lagringsplass (kilde). Ubuntu er også veldig bakoverkompatibel med maskinvare til motsetning til Vista som krever at du må ha nytt utstyr.Sikkerhet:Vi lever i en tid der internett er fyllt med spam, ad-ware og ikke minst virus. Å sikre seg mot dette har de fleste brukere måtte erfart er tidkrevende. Vista lover bedre sikkerhet enn noen gang før med Internet Explorer 7 som allerede har gjort sin inntreden på markedet (kilde). Dette er også et trekkplaster for å kjøpe dette nye operativsystemet. Linux har et annet filsystem og måte å kjøre filer på. Dette gjør slik at ad-ware, spam og virus ikke eksisterer i Linux. Det er også veldig vanskelig å lage virus for denne platformen.Oppsummering:Når Vista kommer ut kan verdens IKT sammfunn endres. Om man velger å holde på sin maskinvare og forsette med sitt nåværende operativsystem. Eller blir det slik at man bruker en hel masse penger på å kjøpe ny maskinvare og vista. Eller om man rett å slett beholder sin gamlemaskinvare å lar seg forføre ut i Linuxverdenen. Det som hovedsaklig skiller de to systemene jeg har prøvd opp i mot hverandre er pengene og sikkerheten. Det som i hovedsak vil bli spennende å se fremover i tid er om Vista virkelig er så sikert som Microsoft hevder. Denne sikkerheten har linxusystemene allerede men kodene og brukervennligheten skorter det fortsatt litt på. Om Microsoft kommer til å fortsette å beholde sitt monopollignende grep på datamaskinsystemene kommer til å bli interesant å følge med utover dette året. Det har blitt spådd om dette i flere ulike retninger men det som tilslutt bestemmer dette er tiden og brukerne. Vi får bare følge spent med!

2 kommentarer


Anbefalte kommentarer

×
×
  • Opprett ny...